niedziela, 4 stycznia 2015

Omlet z kaszy jaglanej

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 5 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 5 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy pieczarki, czerwoną paprykę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do miseczki. 

Oddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, sól, pieprz i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie. 
Do omletu dodajemy warzywa i gotowe.








1 komentarz:

  1. Hmmmm, jakiś czas temu zakochałam się w omletach, więc pewnie moje weekendowe śniadanie będzie jak powyżej

    OdpowiedzUsuń