sobota, 31 stycznia 2015

Czeskie knedliki


Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki 
  • 300 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:


Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce.

Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki. 
Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu. 

Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie. 

Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.  

Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym. 








6 komentarzy:

  1. Domowe knedliczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę,a ja nigdy takich nie jadłam,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam knedliczki, jutro je zrobie z sosem pieczarkowym i z salatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. na 0.5 kg maki tylko 300 ml mleka to za malo napewno wyjda suche i nie urosna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale do takiego ciasta trzeba wkroić bułeczkę pszenną, takie to są prawdziwe knedliczki

    OdpowiedzUsuń