Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 300 ml mleka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.
Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie.
Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.
Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym.
Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.
Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie.
Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.
Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym.
Domowe knedliczki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńkurczę,a ja nigdy takich nie jadłam,,,
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedliczki, jutro je zrobie z sosem pieczarkowym i z salatka :-)
OdpowiedzUsuńSuuper :)
Usuńna 0.5 kg maki tylko 300 ml mleka to za malo napewno wyjda suche i nie urosna
OdpowiedzUsuńAle do takiego ciasta trzeba wkroić bułeczkę pszenną, takie to są prawdziwe knedliczki
OdpowiedzUsuń