poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kotlety z fasoli mung

Składniki:
  • 100g fasoli mung
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia.Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. 




Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. 

 





  Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze.






1 komentarz: