Składniki:
- 100g fasoli mung
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 3 łyżki prażonego sezamu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 0,5 pęczka pietruszki
- 0,5 pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia.Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.
Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze.
pyszne!
OdpowiedzUsuń