piątek, 30 stycznia 2015

Rozgrzewająca zupa z pieczonym czosnkiem i mleczkiem kokosowym

Składniki:
  • wywar warzywny
  • 3 główki czosnku
  • 1 małe mleczko kokosowe
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki majeranek suszony
  • sól ziołowa, pieprz
  • grzanki

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą ziołową i zapiekamy przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i rozdrabniamy widelcem (czosnek jest bardzo miękki) i dodajemy do wywaru warzywnego wraz 4 świeżymi ząbkami. 
Do zupy dodajemy łyżkę suszonego majeranku, mleczko kokosowe, doprawiamy solą ziołową i pieprzem i gotujemy przez 15 min. 
Podajemy z chrupiącymi grzankami posypanymi majerankiem. 





1 komentarz:

  1. Intrygujący przepis... Nigdy nie próbowałam takiego połączenia składników... Aż mam chęć wypróbować i przekonać się jak może smakować takie zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń