niedziela, 25 stycznia 2015

Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej


Składniki:
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanka mąki żytniej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki wrzącej wody 
  • 3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską)
  • po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pomidor pokrojony w paseczki
  • 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj)
  • majonez (przepis znajdziesz tutaj)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią.
Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką.

Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej. 




4 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musiało rewelacyjnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! nie dość, że wygląda yum! to jeszcze mega zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń