Składniki:
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską)
- po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej
- 1 łodyga selera naciowego
- pomidor pokrojony w paseczki
- 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj)
- majonez (przepis znajdziesz tutaj)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią.
Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką.
Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej.
ale to musiało rewelacyjnie smakować!
OdpowiedzUsuńPyszota!
OdpowiedzUsuńsuper! nie dość, że wygląda yum! to jeszcze mega zdrowo :)
OdpowiedzUsuń