sobota, 10 stycznia 2015

Burger z kotletem z buraka





Składniki:
  • 5 buraków
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj)
  • majonez bez jajeczny(przepis znajdziesz tutaj)
  • musztarda(przepis znajdziesz tutaj)
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata lub rukola

Przygotowanie:

Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez 50 min. w 250 st. Pozostawiamy no ostudzenia.






Buraki obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. 
Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. 






 Bułki przecinamy i połówki smarujemy majonezem. Do środka wkładamy, kotlet z buraka smarujemy go musztardą, następnie nakładamy sałatę, rukolę ogórek i pomidor pokrojony w plasterki. 



 Burgery wyszły Boskie - mięsożerny mąż nie mógł wyjść z zachwytu :)

2 komentarze:

  1. kotleciki na bazie kaszy jaglanej są przepyszne, a z buraczkami nie dość, że wyglądają super to jeszcze tak samo smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Az mi ślinka cieknie na sam widok tych pyszności!

    OdpowiedzUsuń