niedziela, 4 stycznia 2015

Przyprawy


Zostałam również obdarowana przyprawami, od koleżanki która wróciła z Dubaju - co mnie bardzo ucieszyło. W końcu kuchnia arabska jest słynna na całym świecie ze swoich aromatycznych przypraw. A cóż to za przyprawy?




 Pikantna przyprawa curry do warzyw. 

Składniki: sól, czerwone chili, kurkuma, nasiona kozieradki, czosnek, imbir, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa, kwasek cytrynowy, liście Methi (liście kozieradki), goździki, Corriander (chyba kolendra w proszku), cynamon.

Niestety nie znalazłam przyprawy w u nas w necie. 





  Tandoori masala jest mieszanką przypraw serwowanych głównie do dań z kurczakiem, dlatego tą przyprawę oddaję mężowi :). Kurczak posypany tą mieszanką przyjmuje kolor pomarańczowy i pikantny smak. W skład tej przyprawy wchodzi: czosnek, imbir, goździk, gałka muszkatowa, kwiat muszkatołowy, kminek, kolendra, czarny pieprz, kardamon. 




Niestety tej przyprawy nigdzie nie znalazłam, z opakowania domyślałam się że jest mieszanką przypraw do warzyw curry. 

W skład tej przyprawy wchodzi: kolendra, chili, kurkuma, sól, ziarna kminu, czosnek, anyż, czarny pieprz, imbir, cynamon, kardamon. gałka muszkatowa, goździki. 





Shama Mix masala.
Przyprawa jest idealna do warzyw, owoców morza, mięs i ryżu. Przygotowane z niej dania są bogate w smaku i posiadają wspaniały kolor. Skład: kolendra, chili, kardamon, kminek, kurkuma. 


Tak naprawdę głównymi składnikami wszystkich tych przypraw jest: sól, chili, kurkuma, kozieradka, czosnek, imbir, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon. Niestety nie można ich kupić w Polsce ale samemu spokojnie można zrobić:). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz