Postanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla.
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki majeranku i tymianku
- 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne.
Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.
Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st.
Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania
Wygląda pysznie i niezwykle puszyście!
OdpowiedzUsuńGreat post
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other?
I'll follow back after it
www.miharujulie.com
No super :D Taki chlebek to my możemy spokojnie jeść :D
OdpowiedzUsuńPiekłam podobny- jest przepyszny- ale bez jaglanej- następnym razem dodam:)
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo sycący, wygląda na ciężki, wilgotny... lubię takie;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, taki koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwygląda na mięsisty, a jednocześnie lekki. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńgenialny, już zapisuje i na pewno w weekend taki upiekę :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJeszcze nigdzie nie widziałam podobnego chlebka, ani nie wpadłam na pomysł dodania ugotowanej kaszki jaglanej. Wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńmm , ciekawy pomysł , do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńTakiej wersji bezglutenowego chleba nie piekłam. Przepis na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na chlebek:) sama czesto piekę w domu ale używam do tego specjalnego urządzenia, co wyrabia ciasto i samo piecze.
OdpowiedzUsuńW przypadku tego chlebka nie potrzeba maszynki tylko ok. 30 min :)
UsuńDziękuję za odwiedziny u mnie. Tutaj też bardzo smakowicie,więc będę wpadać częściej i się częstować, jeśli pozwolisz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i zapraszam ponownie:)
:)
UsuńUwielbiam takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na smaczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy, uwielbiam wypieki z płatków owsianych/mąki owsianej.
OdpowiedzUsuńPysznie, kasza jaglana jako dodatek to bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała Twojego chlebka. ;)
OdpowiedzUsuńooo ten chlebek to musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńFajne wykorzystanie płatków ;-) zjedlabym pajde z masłem :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Nie tylko dla tych którzy unikają glutenu :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciekawe eksperymenty w kuchni. Bardzo pomysłowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek chętnie bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane chlebki. Super wypiek!
OdpowiedzUsuń