wtorek, 30 grudnia 2014

Jaglanka z pieczonym burakiem


Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • upieczony burak
  •  2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki  uprażonego słonecznika 
  •  0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka.
Buraki pokrojone w paseczki pieczemy w temp 180 st przez ok. 1 godziny aż będą miękkie. Następnie czekamy aż wystygną marynujemy: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz, sól - pozostawiamy na ok. 1 godz. aby smaki się połączyły. Do kaszy dodajemy buraki wraz z zalewą, sos sojowy, czosnek niedźwiedzi i posypujemy uprażonym słonecznikiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz