Składniki:
- 170 g mąki jaglanej
- 100 g mąki owsianej
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
- 0,5 cząbru
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 opakowania szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z połówki cytryny
- 20 g grzybów leśnych
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Do wyrobionego ciasta dodajemy sezam, siemię lniane, cząber.
Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawimy widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st.
Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy grzyby (ja dała mrożone podgrzybki). Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż grzyby będą miękkie.
Następnie na kolejnej patelni wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól.
Na spód tarty wykładamy szpinak a następnie grzyby - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez 20 min.
świetna, zdrowa i pozywna :)
OdpowiedzUsuń