poniedziałek, 26 stycznia 2015

Tarta jaglano-owsiana z grzybami leśnymi i szpinakiem

Składniki:
  • 170 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 20 g siemienia lnianego 
  • 20 g sezamu
  • 0,5 cząbru
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 opakowania szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z połówki cytryny
  • 20 g grzybów leśnych 
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • pieprz, sól



Przygotowanie:

Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Do wyrobionego ciasta dodajemy sezam, siemię lniane, cząber.
Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawimy widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st.

Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy grzyby (ja dała mrożone podgrzybki). Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż grzyby będą miękkie. 

Następnie na kolejnej patelni wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól.  

Na spód tarty wykładamy szpinak a następnie grzyby - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez 20 min. 







1 komentarz: