wtorek, 6 stycznia 2015

Żytnie bułeczki

 Pomyślałam o burgerach, ze wspaniałymi kotletami warzywnymi. Ale bułka musi być dobra i dodatkowo fajnie jest zjeść pieczywo, gdy ma się 100% pewność do jego zawartości. Dlatego dla próby najpierw postanowiłam zrobić bułki z mąki żytniej. Wyszły bardzo dobre i nie były pracochłonne.

Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki mąki żytniej 
  • 15 g drożdży
  •  5 łyżek oleju ryżowego
  •  szczypta soli
  • 160 g wody
Przygotowanie:

Drożdże mieszamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy na ok. 3 min. Następnie mieszamy wszystkie składni i wyrabiamy ciasto.
Z przygotowanego ciasta formujemy bułeczki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. 





Czas pieczenia: 20 min 250 st.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz