- 1 filet łososia
- pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj)
- 2 ząbki czosnku
- 10 szt topinamburu
- 1 łyżeczka sezamu
- pieprz, sól
Marynata do łososia:
- 1 łyżka oleju ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz cytrynowy, sól
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.
Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min.
Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu.
o jej ale się głodna zrobiłam (a dopiero co zjadłam kolaję) :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie szczególnie że kocham wszsytkie ryby! :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)