czwartek, 22 stycznia 2015

Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu





Składniki:
  • 1 filet łososia
  • pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 szt topinamburu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pieprz, sól

Marynata do łososia:
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz cytrynowy, sól
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie: 



Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st. 

Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min.




Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu.



  



1 komentarz:

  1. o jej ale się głodna zrobiłam (a dopiero co zjadłam kolaję) :)
    wygląda niesamowicie szczególnie że kocham wszsytkie ryby! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń