niedziela, 4 stycznia 2015

Zupa rybna

Na myśl o zupie rybnej zawsze dostawałam ciarek... Utarło się, że taka zupa jest gotowana z głów ryby i jest bez smaku. Proponuję Wam zupę o wyraźnym smaku pomidorów i papryki z dużymi kawałkami ryby dokładnie przywiezionego z nad morza dorsza. 
Dodatkowo zupa jest bardzo prosta, mało kaloryczna lekko pikantna i nie zawiera glutenu, zauroczyłam nią już nie jedną osobę :)



Potrzebne składniki:
  • 2 filety ryby (u mnie dorsz)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 batata
  • 2 papryki czerwone
  • pomidory z puszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  • 1 łyżeczka ostrej papryki.
  • 3 ziarna jałowca 
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Marynata do ryby:
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • tymianek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • pieprz cytrynowy, sól

Przygotowanie:

Rybę dokładnie myjemy, kroimy w dość duże kawałki, wyciągamy ości i marynujemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę, przekładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy tarce na grubych oczkach. W garnku do 2 litrów wody dodajemy starte warzywa, por oraz zioła: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i gotujemy przez ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, batata, papryczkę chili, słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i gotujemy przez ok. 10 min. Do wywaru dodajemy zamarynowaną rybę i gotujemy przez kolejne 15 min. 
Podajemy z posypaną natką pietruszki. 






1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować. Jestem fanką ryb, ale takiej zupy jeszcze nie kosztowałam

    OdpowiedzUsuń