Na myśl o zupie rybnej zawsze dostawałam ciarek... Utarło się, że taka zupa jest gotowana z głów ryby i jest bez smaku. Proponuję Wam zupę o wyraźnym smaku pomidorów i papryki z dużymi kawałkami ryby dokładnie przywiezionego z nad morza dorsza.
Dodatkowo zupa jest bardzo prosta, mało kaloryczna lekko pikantna i nie zawiera glutenu, zauroczyłam nią już nie jedną osobę :)
Potrzebne składniki:
- 2 filety ryby (u mnie dorsz)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1/2 pora
- 1/2 batata
- 2 papryki czerwone
- pomidory z puszki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
- 1 łyżeczka ostrej papryki.
- 3 ziarna jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Marynata do ryby:
- 1 łyżka oleju ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
- tymianek
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy, kroimy w dość duże kawałki, wyciągamy ości i marynujemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę, przekładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Podajemy z posypaną natką pietruszki.
Muszę wypróbować. Jestem fanką ryb, ale takiej zupy jeszcze nie kosztowałam
OdpowiedzUsuń