Potrzebne składniki:
- 1 filet łososia
- 100 g ulubionego makaronu
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- pieprz, sól
- natka pietruszki do posypania
Marynata do łososia:
- 1 łyżka oleju ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz cytrynowy, sól
Przygotowanie:
Łosoś dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st. Po zapieczeniu widelcem oddzielamy mięso.
Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z ryżu brązowego z dynią i imbirem, który gotowałam we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 min.
Do woka wlewamy olej do którego (gdy będzie gorący) dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, papryczkę chili, starty imbir, a po 3 min. połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy makaron oraz łososia polewamy sosem sojowym i delikatnie mieszamy przez 2 min. Danie podajemy lekko skropione sokiem z cytryny oraz posypane natką pietruszki i czarnym sezamem.
Bardzo lubię takie kolorowe dania...
OdpowiedzUsuńSuper danie na niespodziewaną wizytę gości :)
OdpowiedzUsuń