- 5 buraków
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 3 łyżki prażonego sezamu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżki mąki gryczanej
Przygotowanie:
Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez 50 min. w 250 st. Pozostawiamy no ostudzenia.
Buraki obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.
Bułki przecinamy i połówki smarujemy majonezem. Do środka wkładamy, kotlet z buraka smarujemy go musztardą, następnie nakładamy sałatę, rukolę ogórek i pomidor pokrojony w plasterki.
Burgery wyszły Boskie - mięsożerny mąż nie mógł wyjść z zachwytu :)
kotleciki na bazie kaszy jaglanej są przepyszne, a z buraczkami nie dość, że wyglądają super to jeszcze tak samo smakują! :)
OdpowiedzUsuńAz mi ślinka cieknie na sam widok tych pyszności!
OdpowiedzUsuń