niedziela, 4 stycznia 2015

Szybki makaron z pieczonym łososiem

Potrzebne składniki:
  • 1 filet łososia
  • 100 g ulubionego makaronu
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki do posypania
Marynata do łososia:
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz cytrynowy, sól


Przygotowanie:



Łosoś dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st. Po zapieczeniu widelcem oddzielamy mięso. 

Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z ryżu brązowego z dynią i imbirem, który gotowałam we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 min. 

Do woka wlewamy olej do którego (gdy będzie gorący) dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, papryczkę chili, starty imbir, a po 3 min. połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy makaron oraz łososia polewamy sosem sojowym i delikatnie mieszamy przez 2 min. Danie podajemy lekko skropione sokiem z cytryny oraz posypane natką pietruszki i czarnym sezamem.   





2 komentarze: