Potrzebne składniki:
- 400 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml wody
- opakowanie mrożonego bobu
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść rukoli
- garść bazylii
- garść pestek słonecznika
- sok z połówki cytryny
- sok z połówki cytryny
- 10 dkg sera grana padano
- 1/3 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło.Bób gotujemy aż będzie miękkim, jak wystygnie obieramy ze skórki. Do obranego bobu dodajemy ser kozi, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę natkę pietruszki (nie blendujemy jej aby była bardziej wyczuwalna). Ciasto dzielimy na 4 ćwiartki, jedną ćwiartkę wałkujemy bardzo cienko. Ciasto dzielimy na 2 równe części, na jedną z nich nakładamy łyżeczką farsz w małych dosyć ostępach i następnie przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Kroimy kwadratowe pierożki (ja do tego użyłam noża z ząbkami, ponieważ nie miałam radełka). Wszystkie ravioli dokładnie dociskamy na brzegach, aby ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia.
Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę, bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser grana padano i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy. Pesto doprawiamy pieprzem i solą do smaku.Ravioli podajemy z pesto i posypujemy serem grana padano.
bardzo smacznie wyglądają, nigdy sama nie robiłam ravioli..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Do tego wszystkiego jeszcze ser kozi musi dodawać niezłego smaku :D
OdpowiedzUsuńFajnie podkręca smak :)
Usuńbardzo fajne te pierożki,tylko ta rukola mnie przeraża..jakoś za nią nie przepadam
OdpowiedzUsuńz bobem jeszcze nie jadłam, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńGenialne danie, na pewno zawładnęło podniebieniem niejednej osoby ;)
OdpowiedzUsuńo ja.. ravioli!! XXX lat miałam robić i co? Zawsze coś na przekó..
OdpowiedzUsuńale to wygląda obłędnie,.. cóż za połączenie smaków! :)
Ja się też zbieram długo, ale warto:)
UsuńJa się też zbieram długo, ale warto:)
UsuńNie robiłam jeszcze nigdy ravioli, ale wygląda wspaniale! Będę musiała kiedyś poświęcić czas na przygotowania takiego dania. Myślę, że wszyscy będą zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńTo też mój debiut :)
UsuńWyglądają obłędnie. Super przepis. Smakowite baaardzo :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńPlease click on the link on my post
http://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/pink-fur.html
Pyszny i zdrowy miałaś obiad :)
OdpowiedzUsuńI like this! Great post. :D
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
xoxo;
BEAUTYEDITER.COM
Znalazłam Was na Fb :D teraz będę na bieżąco :D Tu jak zwykle pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę:)
Usuńgreat post!!!kiss
OdpowiedzUsuńKuszące maleństwa :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z mąki orkiszowej, także chętnie wypróbuję Twój pomysł na raviolli. :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
:)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:D i ten kolor i ten smak:D
OdpowiedzUsuńZnowu pyszności! Wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńOryginalne spojrzenie na ravioli-świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń