sobota, 7 listopada 2015

Ravioli z mąki orkiszowej z bobem i z zielonym pesto




Potrzebne składniki: 

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 ml wody
  • opakowanie mrożonego bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 g sera koziego 
  • łyżeczka pieprzu
  • garść rukoli
  • garść bazylii
  • garść pestek słonecznika
  • sok z połówki cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 10 dkg sera grana padano
  • 1/3 łyżeczka soli






Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i  wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło.Bób gotujemy aż będzie miękkim, jak wystygnie obieramy ze skórki. Do obranego bobu dodajemy ser kozi, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę natkę pietruszki (nie blendujemy jej aby była bardziej wyczuwalna). Ciasto dzielimy na 4 ćwiartki, jedną ćwiartkę wałkujemy bardzo cienko. Ciasto dzielimy na 2 równe części, na jedną z nich  nakładamy łyżeczką farsz w małych dosyć ostępach i następnie przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Kroimy kwadratowe pierożki (ja do tego użyłam noża z ząbkami, ponieważ nie miałam radełka). Wszystkie ravioli dokładnie dociskamy na brzegach, aby ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia. 


Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę, bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser grana padano i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy. Pesto doprawiamy pieprzem i solą do smaku.Ravioli podajemy z pesto i posypujemy serem grana padano.





29 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wyglądają, nigdy sama nie robiłam ravioli..
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego wszystkiego jeszcze ser kozi musi dodawać niezłego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne te pierożki,tylko ta rukola mnie przeraża..jakoś za nią nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  4. z bobem jeszcze nie jadłam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne danie, na pewno zawładnęło podniebieniem niejednej osoby ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja.. ravioli!! XXX lat miałam robić i co? Zawsze coś na przekó..
    ale to wygląda obłędnie,.. cóż za połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie robiłam jeszcze nigdy ravioli, ale wygląda wspaniale! Będę musiała kiedyś poświęcić czas na przygotowania takiego dania. Myślę, że wszyscy będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają obłędnie. Super przepis. Smakowite baaardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks delicious!

    Please click on the link on my post
    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/pink-fur.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny i zdrowy miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I like this! Great post. :D

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    xoxo;
    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  13. Znalazłam Was na Fb :D teraz będę na bieżąco :D Tu jak zwykle pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam dania z mąki orkiszowej, także chętnie wypróbuję Twój pomysł na raviolli. :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda apetycznie:D i ten kolor i ten smak:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Znowu pyszności! Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oryginalne spojrzenie na ravioli-świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń