Uwielbiam ogórki małosolne, wyszły cudne, lekko słone i chrupkie. Pomyślałam dlaczego nie zupa? I okazało się, że jest to strzał w dziesiątką - była super :). Nie mogłam zdecydować czy zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak.
Potrzebne składniki:
- 10 ogórków małosolnych
- 1 l wywaru warzywnego
- mały jogurt naturalny
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- garść mięty
- garść koperku do posypania
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.
Bardzo oryginalna propozycja... Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNie lubię ogórków :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa zupa :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG, zapraszam gorąco! ♡
ciekawa zupka :)
OdpowiedzUsuńNa pewno mega orzeźwiająca!
OdpowiedzUsuńJaka oryginalna, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa. :)
OdpowiedzUsuńO, świetny przepis, nigdy bym nie pomyślała, że mięta pasuje do ogórków małosolnych :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com
Idealna para :)
Usuńpowoli przekonuję się do ogórków małosolnych, wiec bede musiala pamietac o tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńJest świetna ! Orzeźwiająca i idealna na lato :)
OdpowiedzUsuńOgórki małosolne bardzo, bardzo lubię. Zupkę z nich przygotowaną także :) Choć takiej z dodatkiem mięty nigdy nie miałam okazji spróbować. Pomysł bardzo ciekawy, następnym razem jak będę robić ogórkową to wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDzięki mięcie zupa jest bardzo orzeźwiająca i bardzo fajnie smakuje :)
UsuńWspaniała zupa. Marzyłam o takiej...
OdpowiedzUsuńTaki krem musi naprawdę interesująco smakować, ciekawe czy w końcu przekonałybyśmy się do mięty w daniach :)
OdpowiedzUsuńCo prawda za zupami nie przepadam, ale już taką gęstszą, krem, z chęcią bym zjadła. Zaciekawił mnie ten przepis. :>
OdpowiedzUsuńmięta do ogórków? tego jeszcze nie próbowałam :) Może smakować interesująco :) Lubie takie nowinki :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńGreat post!
OdpowiedzUsuńhttp://helderschicplace.blogspot.com/2015/06/red-stripes-and-print.html
Bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńAle fajne smaki dla mnie to nowość zupka rewelacyjna
OdpowiedzUsuńHmm nie wpadłabym na te połączenie a chyba warto? ;-)
OdpowiedzUsuńo tak, bardzo fajny smak ma zupka :) i jest pyszna :)
UsuńOryginalnie, ciekawie i z pewnością bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWiem, że jest pyszna bo kiedyś ją odkryłam całkiem przypadkowo.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Uwielbiam małosolne ale zupą to mnie zaskoczyłaś deczko ;) warto spróbować....
OdpowiedzUsuńOj warto:)
UsuńWygląda smacznie, spróbuję
OdpowiedzUsuńThis is awesome! I like this a lot.
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
xoxo;
BEAUTYEDITER.COM
Niesamowite nie sądziłam że z takich składników można zupę zrobić :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :) Takiej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń