Przygotowywałam już z papieru ryżowego sajgonki, które bardzo mi smakowały, przepis znajdziesz tutaj. Postanowiłam dodać teraz do nich krewetki i aby było trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :)
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 10 krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 rzodkiewek
- 0,5 cukinii
- garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)
- 100 gr makaronu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 papryczki chilli
- 10 szczypiorków
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżej chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.
Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: makaron, krewetkę, paprykę, cukinię, formujemy sakiewkę i związujemy szczypiorkiem.
Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
Drugi sos słodko - ostry chilli przygotowałam z przepisu, który znajdziesz tutaj.
zgrabne, smakowite sakieweczki:)
OdpowiedzUsuńchyba sie wproszę, bo sakiewki wyglądają i brzmią genialnie:D
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńPysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńSakiewek jeszcze nie robiłyśmy, tylko zawijałyśmy ale to jest bardzo fajny pomysł :) I nadzienie jest super :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńna ogół nie jadam owoców morza czy ryb,,ale ale,,,tutaj to bym się skusiła przynajmniej spróbować
OdpowiedzUsuńna pewno by Ci smakowało :)
UsuńWygląda świetnie! Uwielbiam krewetki mniam :)
OdpowiedzUsuńOj wspaniałe i pyszne!
OdpowiedzUsuńLooks good dear!
OdpowiedzUsuńhttp://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/shouldve-been-us.html
wyjąć krewetki, dodać (lub nie) inne mięsko i kupiłaś mnie <#
OdpowiedzUsuńcuuudo!
ja nie bardzo mięsko, ale warzywa i pieczone tofu i obie się najemy :)
UsuńAle mi narobiłaś smaku na takie sakiewki! Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOjej! Jakie to piękne i wykwintne! Masterchef :D
OdpowiedzUsuńoo dziękuję :)
UsuńŁadnie wyglądają. :-)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda wybornie, moja droga :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
dziękuję :)
UsuńPyszna propozycja, chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńCiekawa propozycja i danie wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekawie, krewetek nie jem, ale fajnie się na nie patrzy :)
OdpowiedzUsuńspokojnie można krewetki zamienić na warzywa lub tofu :)
UsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! Uwielbiam krewetki! :)
OdpowiedzUsuńjest :)
UsuńJak zwykle oryginalnych pomysłów u Ciebie nie brakuje! Świetnie wyglądają te sakiewki! Może powinnaś pomyśleć o otworzeniu restauracji!
OdpowiedzUsuń