środa, 4 listopada 2015

Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami


Przygotowywałam już z papieru ryżowego sajgonki, które bardzo mi smakowały, przepis znajdziesz tutajPostanowiłam dodać teraz do nich krewetki i aby było trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :)




Potrzebne składniki: 

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 10 krewetek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 rzodkiewek
  • 0,5 cukinii
  •  garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)
  •  100 gr makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 limonki 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 10 szczypiorków
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  •  2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  •  2 łyżki sosu sojowego jasnego
  •  1 łyżeczki soku z limonki
  •  2 łyżki wody 
  • 1 ząbek czosnku
  •  3 cm świeżej chili
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


Obrane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie. 
Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. 

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: makaron, krewetkę, paprykę, cukinię, formujemy sakiewkę i związujemy szczypiorkiem. 

Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. 

Drugi sos słodko - ostry chilli przygotowałam z przepisu, który znajdziesz  tutaj.





28 komentarzy:

  1. chyba sie wproszę, bo sakiewki wyglądają i brzmią genialnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sakiewek jeszcze nie robiłyśmy, tylko zawijałyśmy ale to jest bardzo fajny pomysł :) I nadzienie jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ogół nie jadam owoców morza czy ryb,,ale ale,,,tutaj to bym się skusiła przynajmniej spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Uwielbiam krewetki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks good dear!

    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/shouldve-been-us.html

    OdpowiedzUsuń
  6. wyjąć krewetki, dodać (lub nie) inne mięsko i kupiłaś mnie <#
    cuuudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie bardzo mięsko, ale warzywa i pieczone tofu i obie się najemy :)

      Usuń
  7. Ale mi narobiłaś smaku na takie sakiewki! Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej! Jakie to piękne i wykwintne! Masterchef :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje danie wygląda wybornie, moja droga :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna propozycja, chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa propozycja i danie wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo ciekawie, krewetek nie jem, ale fajnie się na nie patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie można krewetki zamienić na warzywa lub tofu :)

      Usuń
  13. To musi być pyszne! Uwielbiam krewetki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zwykle oryginalnych pomysłów u Ciebie nie brakuje! Świetnie wyglądają te sakiewki! Może powinnaś pomyśleć o otworzeniu restauracji!

    OdpowiedzUsuń