wtorek, 10 listopada 2015

Tortilla z wege sosem meksykańskim



Sporo się natrudziłam aby wykonać tortillę, taką która będzie elastyczna i dawała się formować. Zawsze myślałam że wykonuje się ją z mąki kukurydzianej, ale z samej mąki nie wychodzi. I doczytałam... w oryginalnym przepisie nie jest to mąka, ale masa kukurydziana i dlatego nie wychodziła. Nie wiem czy jest możliwość u nas kupienia takiej masy kukurydzianej.


Pomyślałam o kupnych plackach, bo są elastyczne i sprawiają wrażenie świeżych, no ale ten skład.... I stwierdziłam, że już lepiej przeprosić się z mąką pszenną i jeszcze powalczyć. 




 Potrzebne składniki: 

  • 1 1/5 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  •  szczypta soli

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 szalotka
  •  50 ml przecieru pomidorowego
  •  1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 puszki kukurydzy 
  • 1 papryczka habanero suszona
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymski 
  • 0,5 cukinii
  • 3 pieczarki  
  • garść kolendry
  • garść pietruszki zielonej
  •  sól, pieprz



Przygotowanie:


Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło ich 9) i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek.




Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność. 



Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny :).







37 komentarzy:

  1. Podziwiam za samodzielne wykonanie :) Pięknie wyszło i na pewno było smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kiedyś próbowałyśmy z mąki kukurydzianej i miałyśmy ten sam efekt nie do końca udany :P Na końcu jadłyśmy je w formie zwykłych naleśników :P

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś też walczyłam z ciastem na tortillę z mąką kukurydzianą, ale wróciłam do sprawdzonego pszennego.
    Fajne Twoje tortille wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Efektowne... i fajne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Efektowne... i fajne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Meksykanie pieką tortille ze specjalnej mąki. Można ja kupić w Kuchniach świata. Mi wyszły z niej idealne.
    Twoja wersja bardzo by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  8. always write very interesting post!!!Have a nice day!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę, muszę wypróbować przepis na tortille, nigdy ich sama nie robiłam, a domowy sposób na nie jest banalny:) Dziękuję! :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie szybko i bardzo łatwo się robi i zawsze lepsze niż kupne:)

      Usuń
  10. Z chęcią bym zjadła.
    Kiedyś robiłam tortillę, ale pełnoziarnistą. Trzeba będzie znów spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam akurat wczoraj tortillę na obiad ale z innymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo zachęcająco :-). Skuszę się na jedną :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo udane tortille, a nadziane wyglądają rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pewnie, że warto próbować i robić domowe. Mi też pierwsze trzy próby się nie udały, ale teraz mam już przepis idealny. Nie ma lepszych placków na tortille jak te domowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. i one się tak trzymają? Baaajer :D
    wyglądają mega, z wielką chęcią wpadłabym na taki obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ja robię z pszennej, jakoś nam bardziej smakują :)
    ale Twoja propozycja wygląda mega!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Tortille lubię w każdym wydaniu i Twoja jest z pewnością smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowe są najlepsze ;) Musze spróbować wg. Twojego przepisu, bo do tej pory wychodziły mi średnio udane :P No i to nadzienie z pewnością było przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. I so love this!

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    LATEST POST: MAC Velvet Teddy Dupe

    OdpowiedzUsuń
  20. ale cudowności! mógł by ktoś mi zrobić taką pyszność :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  21. I love the pictures , happy weekend!!!kiss

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam tortille ze wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszności Magda :) pozdrówki!!!

    OdpowiedzUsuń