środa, 18 listopada 2015

Paella





Dzisiaj na obiad zaserwowana została Paella, ta oryginalna hiszpańska potrawa chodziła już dawno za mną. Jakiś czas temu w Biedzie pojawiły się produkty z kuchni hiszpańskiej i stwierdziłam że muszę ją przyrządzić, żałowałam, że tak długo się za nią zabierałam. To oczywiście moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego że nie potrafię się odważyć na inne mrożone owoce morza.



Potrzebne składniki: 


  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 g Chorizo
  • 300 g ryżu najlepiej Arborio
  • 200 g krewetek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtej 
  • 0,5 papryki zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 cytryna
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku




Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy kiełbasę Chorizo pokrojoną w krążki (bez tłuszczu), po ok. 5 min dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Po 4 min dodajemy papryki pokrojone w kostkę, jak będą na wpół miękkie dodajemy ryż i całość smażymy przez ok. 8 min. Jak ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut. 
Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: obrane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie. 
Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez ok. 5 minut. Danie podajemy w naczyniu w którym go przygotowaliśmy, przez podaniem posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki oraz wykładamy cytrynę pokrojoną na ósemki.







30 komentarzy:

  1. Pyszne danie, kolorowe, zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, na początku myślałam, że Biedzia to jakieś miasto, czy coś.. dopiero doczytuje portugalskie etc i już wiem, o co chodzi! :D
    Ulala.. taka Paella to świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i chętnie bym zjadła Twoją paellę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :D Nigdy nie jadłam jeszcze paelli, ale Twoją bym chętnie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, a zwłaszcza z owocami morza, a Twoja prezentuje się naprawdę wyśmienicie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe danie. Nie próbowałam jeszcze takiego, ale wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Paelle z tego co się orientujemy bardzo często robią w różnych programach kulinarnych :) Pewnie same nigdy jej nie zrobimy (znając nasz zapał) ale ciekawe jesteśmy smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za mną też już od dawna chodzi, chyba Twoją jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako największy hejter owoców morza paelli nie tykam, a raczej zdarzyło mi się z oryginału wyjadać jedynie ryż z groszkiem i był super ;D Twoja wersja wygląda spoko, pewnie podziękowałabym za krewety ale ten ryżyk z warzywami... <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie i szkoda, że nie miałam okazji jeszcze go robić ;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne danie :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne danie :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam paellę, chociaż jestem leniem i zawsze kupowałam mrożoną :>

    MonyikaFashion >klik<

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoja wygląda o wiele lepiej niż ta którą jadłam w tym roku na Majorce :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna, kolorowa i sycąca! Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Paella skojarzyło mi się z kuchnią włoską. ;-; Na owoce morza raczej prędko znów się nie...

    OdpowiedzUsuń
  17. A very interesting post , I love to read you !!! greetings !!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam! Twoja wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń