Potrzebne składniki:
- 2 bakłażany
- 3 papryki
- 2 pomidorów
- 6 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 litr wywaru warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- pieprz,sól
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne, papryczkę chili na pół i wyciągamy pestki. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu).
Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę.
Do wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy aż się krem zagotuje.
Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem.
Pyszności :) taka zupka idealna na chłodniejsze dni :) a w tle widzę wrzos :) bardzo ładny :)
OdpowiedzUsuńWrzos musi być o tej porze roku :)
UsuńMniam, przepyszna zupa. Taki krem to coś wspaniałego. U mnie w domu wszyscy lubią takie zupy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że nigdy nie próbowałam bakłażana.
Bakłażan jest bardzo smaczny tylko trzeba się do niego przekonać :)
UsuńPyszna i pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na zupkę. Nigdy nie gotowałam podobnej;)
OdpowiedzUsuńGreat post! now i follow you on Facebook i hope you follow me too! kiss!
OdpowiedzUsuńCudo !! :) Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzyznam że mnie zaskoczyłaś tą zupą,
OdpowiedzUsuńrobię zupę z pieczonej papryki, ale nie przyszło mi do głowy żeby dodać pieczonego bakłażana:)
zapowiada sie pysznie:)
Zupka ma zachęcający kolor :) Wrzos w tle pasuje idealnie :) a ja jeszcze coś tam fajnego na tym zdjęciu dostrzegłam ;) jakieś smaczne przetwory w słoiczkach :P :D
OdpowiedzUsuńA tak to ajvary:)
UsuńKolor ma niesamowity, skład też bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wyczuwa się w zupie bakłażan i paprykę, dodatkowo jest ostra i rozgrzewająca :)
UsuńO taka zupka jak znalazł na to zimno za oknem :)
OdpowiedzUsuńpyszna jesienna zupa, idealna konsystencja i apetyczny kolor;)
OdpowiedzUsuńpycha! Jakiż ma intensywny kolor! ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa ja dziś wściekła, bo popsuł mi się bakłażan, a mogłabym się zainspirować tą zupką:)
OdpowiedzUsuńPomimo, że bakłażany to nie nasza bajka to w postaci zupy nigdy ich nie jadłyśmy :) Jesteśmy ciekawe smaku :)
OdpowiedzUsuńBez bakłażana już nie będzie taka sama :)
UsuńFantastic post dear! Hope you have a lovely day.
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
LATEST POST: ColourPop Ultra Matte Lips Review, Photos and Swatches
MY BLOG: beautyediter.com
Bardzo lubię zupy i ciągle je gotuje, wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie przekonałaś tą zupką. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zupka wygląda bardzo apetycznie, poza tym na pewno jest idealna na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Pyszna zupa, jestem fanką takich smaków :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności! Zupka idealna na tą porę roku! :)
OdpowiedzUsuńooo taką,zupkę to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOj, na jutrzejszy obiad zabrałbym ze sobą pełną miseczkę Twojej zupy :)
OdpowiedzUsuń