sobota, 10 października 2015

Zupa z zapiekanym bakłażanem, papryką i pomidorami


Potrzebne składniki: 

  • 2 bakłażany
  • 3 papryki
  • 2 pomidorów
  • 6 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili

  • 1 litr wywaru warzywnego

  •  3 łyżki oliwy
  • pieprz,sól

Przygotowanie:


Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne, papryczkę chili na pół i wyciągamy pestki. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu).
Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę.
Do wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy aż się krem zagotuje. 
Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem.





35 komentarzy:

  1. Pyszności :) taka zupka idealna na chłodniejsze dni :) a w tle widzę wrzos :) bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, przepyszna zupa. Taki krem to coś wspaniałego. U mnie w domu wszyscy lubią takie zupy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, zjadłabym.
    Tym bardziej, że nigdy nie próbowałam bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan jest bardzo smaczny tylko trzeba się do niego przekonać :)

      Usuń
  4. Wspaniały pomysł na zupkę. Nigdy nie gotowałam podobnej;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post! now i follow you on Facebook i hope you follow me too! kiss!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo !! :) Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. przyznam że mnie zaskoczyłaś tą zupą,
    robię zupę z pieczonej papryki, ale nie przyszło mi do głowy żeby dodać pieczonego bakłażana:)
    zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupka ma zachęcający kolor :) Wrzos w tle pasuje idealnie :) a ja jeszcze coś tam fajnego na tym zdjęciu dostrzegłam ;) jakieś smaczne przetwory w słoiczkach :P :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolor ma niesamowity, skład też bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wyczuwa się w zupie bakłażan i paprykę, dodatkowo jest ostra i rozgrzewająca :)

      Usuń
  13. O taka zupka jak znalazł na to zimno za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszna jesienna zupa, idealna konsystencja i apetyczny kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha! Jakiż ma intensywny kolor! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja dziś wściekła, bo popsuł mi się bakłażan, a mogłabym się zainspirować tą zupką:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomimo, że bakłażany to nie nasza bajka to w postaci zupy nigdy ich nie jadłyśmy :) Jesteśmy ciekawe smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastic post dear! Hope you have a lovely day.

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!

    LATEST POST: ColourPop Ultra Matte Lips Review, Photos and Swatches
    MY BLOG: beautyediter.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię zupy i ciągle je gotuje, wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo mnie przekonałaś tą zupką. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis, zupka wygląda bardzo apetycznie, poza tym na pewno jest idealna na chłodne dni :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmmm pyszności! Zupka idealna na tą porę roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ooo taką,zupkę to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj, na jutrzejszy obiad zabrałbym ze sobą pełną miseczkę Twojej zupy :)

    OdpowiedzUsuń