sobota, 23 grudnia 2017

Wigilijne uszka z farszem grzybowym


Potrzebne składniki:
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 200 g suszonych
  • 1/2 cebuli 
  • pieprz, sól


Przygotowanie:


Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min.

Farsz:

Grzyby zalewamy chłodną wodą i moczymy przez całą noc.
 Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną). 
Następnie całość mielimy przez maszynkę na gładką masę.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy malutkie koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i formujemy uszka. 
Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną).






1 komentarz: