poniedziałek, 19 stycznia 2015

Bułki z mąki jaglanej i żytniej


 Składniki:
  • 250 g mąki jaglanej
  •  250 g mąki żytniej
  •  1 łyżeczka szczypta soli
  • 160 g wody
  • 25 g drożdży
  •  2 łyżeczki oleju ryżowego



Przygotowanie:

Drożdże mieszamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy na ok. 3 min. Następnie mieszamy wszystkie składni i wyrabiamy ciasto.
Z przygotowanego ciasta formujemy bułeczki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.  
Bułeczki idealnie pasują do burgerów :)






2 komentarze:

  1. Ale w jakiej temperaturze pieczemy?? I jak długo?...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś mi w nich brakuje, zrobiłam ale nie da się ich przekroić bo się kruszą :(

    OdpowiedzUsuń