Potrzebne składniki:
- 550 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g len złocisty zmielony na mąkę
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g namoczonych suszonych daktyli
- 150 g oleju kokosowego
- 10 g kakao
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis na moim blogu)
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie mąki łączymy ze sobą, pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem, przyprawę do pierników, sodę i zmielone na pastę daktyle. Wyrabiamy ciasto, z małą ilością wody (ja dodałam ok. 1/4 szklanki), aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto pozostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu możemy przygotowywać pierniczki. Ciasto, że względu na dodane daktyle łamie się przy rozwałkowywaniu co mija po upieczeniu, dlatego możemy je zastąpić miodem (ok. 4 łyżeczki lub cukrem trzcinowym tez ok. 4 łyżeczki).
Jednak pierniczki zyskują całą słodycz z daktyli i dzięki temu wyszły wspaniałe.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy wybranymi foremkami.
Pierniczki pieczemy w 160 st 10-15 min.
Przedstawiona ilość jest z 2 porcji :)
świetne pierniczki :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję
OdpowiedzUsuńWyglądały apetycznie, ale smakowały obłędnie!!!
OdpowiedzUsuń