czwartek, 4 grudnia 2014

Zapiekany śledź z purée z topinambura





Potrzebne składniki: 

  • 40 dk topinamburu
  • 1 płat śledzia
  • łyżeczkę masła
  • 3 plasterki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieprz, sól

Przygotowanie:


Śledzia myjemy dokładnie z chłodnej wodzie, wykładamy na folię i przyprawiamy: sprasowanym przez praskę czosnkiem, masłem, pieprzem, solą. Rybę skrapiamy 2 plasterkami cytryny jeden plasterek pozostawiamy na śledziu oraz posypujemy pokrojonym koperkiem. Tak przygowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku w 180 st ok. 20 min. 

Topinambur gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie blendujemy go z 2 łyżkami mleka, doprawiamy solą, pieprzem (opcjonalnie masłem). 

Danie możemy podać z ulubioną surówką.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz