Potrzebne składniki:
- 4 buraki
- 4 łodygi jarmużu
- 1,5 marchewki .
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 10 suszonych grzybów
- 3 suszone śliwki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy, buraki kroimy w paseczki lub trzemy na tarce. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra zimnej wody dodajemy warzywa: por, seler, marchewkę, pietruszkę, jarmuż, buraki, oraz zioła: pieprz, sól, jałowiec, czosnek, grzyby (wcześniej namoczone), śliwki i gotujemy do momentu aż woda będzie gulgotać, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz majeranek i gotujemy przez ok. 10 min, barszcz dodatkowo doprawiamy jeżeli jest potrzeba pieprzem i solą. Zupę przed podaniem odcedzamy tak aby powstał czysty barszcz. Możemy go podawać czysty lub z uszkami.
Chętnie wypróbuję Twój przepis na barszczyk przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuń