wtorek, 30 grudnia 2014

Wigilijny barszcz

Potrzebne składniki:
  • 4 buraki
  • 4 łodygi jarmużu
  • 1,5 marchewki
  • .
  • 1 pietruszka
  •  1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 4 ziarna jałowca
  • 10 suszonych grzybów
  • 3 suszone śliwki
  • 2 łyżki suszonego majeranku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy, buraki kroimy w paseczki lub trzemy na tarce. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra zimnej wody dodajemy warzywa: por, seler, marchewkę, pietruszkę, jarmuż, buraki, oraz zioła: pieprz, sól, jałowiec, czosnek, grzyby (wcześniej namoczone), śliwki i gotujemy do momentu aż woda będzie gulgotać, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz majeranek i gotujemy przez ok. 10 min, barszcz dodatkowo doprawiamy jeżeli jest potrzeba pieprzem i solą. Zupę przed podaniem odcedzamy tak aby powstał czysty barszcz. Możemy go podawać czysty lub z uszkami. 




1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuję Twój przepis na barszczyk przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń