piątek, 5 grudnia 2014

Warzywny rosół z makaronem z pieczonej dyni i bakłażana

Potrzebne składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 0,5 pora
  • 1 gałązka lubczyku mrożonego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach ok. 10 ziaren, sól
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • natka pietruszki do posypania
  • 0,5 dyni hokkaido
  • 0,5 bakłażana

Potrzebne składniki:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy przekładamy do garnka zalewamy wodą ok. 1,5 - 2 litra zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. 
Do wywaru dodajemy również przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, liście laurowe. 
Rosół gotujemy, aż warzywa będą miękkie ok. 1,5 -2 godzin. Rosół możemy na koniec przyprawić dodatkowo pieprzem i solą tak jak lubimy.

Makaron: 



Dynię i bakłażan zapiekamy w piekarniku 180 st przez ok 30 min.
Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i widelcem skrobiąc tworzymy makaron. 



Tak przygotowany rosół podajemy z makaronem i posypujemy pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz