- 0,5 dyni hokkaido
- 0,5 bakłażana
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 0,5 szklanki soczewicy zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pieprz,sól
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka jałowca
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki płatków pomidorowych
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść pestek dyni
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Soczewicę zieloną i czerwoną gotujemy razem z dodatkiem ziela angielskiego, jałowca i listków laurowym. Po zagotowaniu i przestudzeniu wyciągamy przyprawy i miksujemy z ugotowaną kaszą jaglaną, dynią i bakłażanem. Do powstałego purée dodajemy przyprawy: pieprz, sól, gałkę muszkatołową, paprykę ostrą, płatki pomidorowe, pestki dyni olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Kotlety możemy smażyć na patelni, ja natomiast zapiekałam w piekarniku w 180 st przez ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz