wtorek, 9 grudnia 2014

Kotlety z pieczonej dyni i bakłażana





Potrzebne składniki:
  • 0,5 dyni hokkaido
  • 0,5 bakłażana
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 0,5 szklanki soczewicy zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pieprz,sól
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1,5 łyżeczki płatków pomidorowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:

Dynię bakłażan i czosnek w obierce zapiekamy w 180 st przez 20-30 min, następnie jak ostygnie wyciągamy farsz łyżeczką, pozostawiając samą skórkę a czosnek obieramy.
Soczewicę zieloną i czerwoną gotujemy razem z dodatkiem ziela angielskiego, jałowca i listków laurowym. Po zagotowaniu i przestudzeniu wyciągamy przyprawy i miksujemy z ugotowaną kaszą jaglaną, dynią i bakłażanem. Do powstałego purée dodajemy przyprawy: pieprz, sól, gałkę muszkatołową, paprykę ostrą, płatki pomidorowe, pestki dyni olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Kotlety możemy smażyć na patelni, ja natomiast zapiekałam w piekarniku w 180 st przez ok 15 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz