środa, 17 grudnia 2014

Bezglutenowe świąteczne pierniczki






Potrzebne składniki:
  • 550 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
  • 250 g mąki gryczanej
  • 50 g len złocisty zmielony na mą
  • 150 g mąki ryżowej 
  • 100 g namoczonych suszonych daktyli
  • 150 g oleju kokosowego
  • 10 g kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis na moim blogu)
  • 4 łyżki miodu




 Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. 
Wszystkie mąki łączymy ze sobą, pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem, przyprawę do pierników, sodę i zmielone na pastę daktyle. Wyrabiamy ciasto, z małą ilością wody (ja dodałam ok. 1/4 szklanki), aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto pozostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu możemy przygotowywać pierniczki. Ciasto, że względu na dodane daktyle łamie się przy rozwałkowywaniu co mija po upieczeniu, dlatego możemy je zastąpić miodem (ok. 4 łyżeczki lub cukrem trzcinowym tez ok. 4 łyżeczki). 




Jednak pierniczki zyskują całą słodycz z daktyli i dzięki temu wyszły wspaniałe. 
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy wybranymi foremkami. 
Pierniczki pieczemy w 160 st 10-15 min.   
Przedstawiona ilość jest z 2 porcji :)






3 komentarze: