poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pszenne pierniczki

Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis na moim blogu)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem, cukrem pudrem i pozostawiamy do ostygnięcia. 
W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, , kakao, przyprawę do piernika, sól. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem i cukrem i wyrabiamy ciastoaż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie możemy przygotowywać pierniczki, rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki, dziureczki robimy słomką. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 10 min.








1 komentarz: