Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis na moim blogu)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, , kakao, przyprawę do piernika, sól. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem i cukrem i wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie możemy przygotowywać pierniczki, rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki, dziureczki robimy słomką. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 10 min.
Wyglądają przeapetycznie! :)
OdpowiedzUsuń