wtorek, 9 grudnia 2014

Okra w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym

Okra to zielone warzywo które pokryte jest zielonym meszkiem, poprzypomina miniaturową cukinię. U nas niestety o tej porze można tylko zastać ją najczęściej w puszcze lub mrożoną w kleistej zalewie. Zachwyciła się nią bardzo moja koleżanka, która spędzała urlop w Grecji, więc postanowiłam sprawdzić co to takiego :).
Niestety kupiona w zalewie pewnie nie jest tak wspaniała jak świeża, ale warta każdej uwagi, przede wszystkim, że ma ciekawy smak i jest bardzo mało kaloryczna. 




Potrzebne składniki:
  • 1 puszka okry
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • .
  • domowy przecier pomidorowy (lub 3 pomidory)
  • 1 łyżka pomidorów w płatkach 
  • pieprz,sól
  • natka pietruszki do posypania
  • makaron ryżowy
Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy domowy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory). Po ok. minucie dodajemy okrę, pomidory w płatkach, sól i pieprz. Całość mieszamy przez ok 2 min. 

Makaron zalewamy zagotowaną wodą z solą na 3 min, następnie odcedzamy i gotowe :).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz