Okra to zielone warzywo które pokryte jest zielonym meszkiem, poprzypomina miniaturową cukinię. U nas niestety o tej porze można tylko zastać ją najczęściej w puszcze lub mrożoną w kleistej zalewie. Zachwyciła się nią bardzo moja koleżanka, która spędzała urlop w Grecji, więc postanowiłam sprawdzić co to takiego :).
Niestety kupiona w zalewie pewnie nie jest tak wspaniała jak świeża, ale warta każdej uwagi, przede wszystkim, że ma ciekawy smak i jest bardzo mało kaloryczna.
Niestety kupiona w zalewie pewnie nie jest tak wspaniała jak świeża, ale warta każdej uwagi, przede wszystkim, że ma ciekawy smak i jest bardzo mało kaloryczna.
Potrzebne składniki:
- 1 puszka okry
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku .
- domowy przecier pomidorowy (lub 3 pomidory)
- 1 łyżka pomidorów w płatkach
- pieprz,sól
- natka pietruszki do posypania
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
Makaron zalewamy zagotowaną wodą z solą na 3 min, następnie odcedzamy i gotowe :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz