niedziela, 7 czerwca 2015

Jaglanka z zapiekanymi szparagami



Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść oliwek zielonych 
  •  1 pomidor
  • 5 zapieczonych szparagów
  • 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika 
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  3 łyżki oliwy z oliwek 
  •  ocet balsamiczny
  •  kilka listków bazylii

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka.


Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. 

Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, oliwę z oliwek, sól pieprz i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy uprażonym słonecznikiem bazylią i octem balsamicznym.









24 komentarze:

  1. Idealna propozycja na niedzielny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie na obiad pycha :) Smacznie i zdrowo zarazem.

    OdpowiedzUsuń
  3. aż chciałoby się przywołać słynny wiersz - śpieszmy się jeść szparagi, tak szybko przerosną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna i pożywna jaglanka z wiosennymi akcentami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło zakończyć sezon szparagów takim właśnie daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedyny komentarz jaki przychodzi mi do głowy to : lato na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne danie, mnóstwo warzyw i kolorów! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna pomysł na obiad ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna propozycja :) Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ekstra. :) Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wiosennie, pysznie i zdrowo! I do tego ukochane szparagi, marzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności dzisiaj u ciebie, zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam kaszę jaglaną :)) Fajne kolorowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam, że wolę słodką jaglankę, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wybieram tylko na słono proponuje spróbować :)

      Usuń
  15. świetny przepis! Zapraszam do udziału w akcji "Zainspiruj się kaszą!' na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń