sobota, 27 czerwca 2015

Ogórki małosolne


Nareszcie nadszedł sezon na ogórki - jakie najlepsze - domowej roboty małosolne. Idealne do sałatek, kanapki, do obiadu i na kolację - wcinam je ciągle :). Podaję składniki na 3 naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :)

Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg ogórków  
  • 5 liści chrzanu
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • pęczek kopru do kiszenia
  • 6 ząbków czosnku
  • 3,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • ok. 4 litry przegotowanej wody








Przygotowanie:

Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego słoika 1 łyżka soli) i zalewamy przegotowaną, ciepłą (nie wrzącą - odczekujemy ok. 5 min po zagotowaniu) wodą. Naczynia przykrywamy talerzykiem, po dobie wkładamy do lodówki. Idealne są na 3 dzień. Choć ja wsuwam już na drugi dzień:)






5 komentarzy:

  1. Musiałabym w końcu kiedyś sama się wziąć za te wszystkie słoiki, a nie polegać tylko na mamie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu właśnie dzisiaj świetnie nasze domowe ogóreczki pasowały do łososia z piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja się częstuje twoim ogóreczkiem. Uwielbiam małosolne.

    OdpowiedzUsuń