sobota, 27 czerwca 2015

Miętowa zupa z ogórków małosolnych


Uwielbiam ogórki małosolne, wyszły cudne, lekko słone i chrupkie. Pomyślałam dlaczego nie zupa? I okazało się, że jest to strzał w dziesiątką - była super :). Nie mogłam zdecydować czy zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak.

Potrzebne składniki: 
  • 10 ogórków małosolnych
  • 1 l wywaru warzywnego
  • mały jogurt naturalny
  • 5 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść mięty
  • garść koperku do posypania







Przygotowanie:


Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.






Tutaj krem :)







33 komentarze:

  1. Bardzo oryginalna propozycja... Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno mega orzeźwiająca!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka oryginalna, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, świetny przepis, nigdy bym nie pomyślała, że mięta pasuje do ogórków małosolnych :)

    http://crafty-zone.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. powoli przekonuję się do ogórków małosolnych, wiec bede musiala pamietac o tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest świetna ! Orzeźwiająca i idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogórki małosolne bardzo, bardzo lubię. Zupkę z nich przygotowaną także :) Choć takiej z dodatkiem mięty nigdy nie miałam okazji spróbować. Pomysł bardzo ciekawy, następnym razem jak będę robić ogórkową to wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mięcie zupa jest bardzo orzeźwiająca i bardzo fajnie smakuje :)

      Usuń
  8. Wspaniała zupa. Marzyłam o takiej...

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki krem musi naprawdę interesująco smakować, ciekawe czy w końcu przekonałybyśmy się do mięty w daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co prawda za zupami nie przepadam, ale już taką gęstszą, krem, z chęcią bym zjadła. Zaciekawił mnie ten przepis. :>

    OdpowiedzUsuń
  11. mięta do ogórków? tego jeszcze nie próbowałam :) Może smakować interesująco :) Lubie takie nowinki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Great post!

    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/06/red-stripes-and-print.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajne smaki dla mnie to nowość zupka rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmm nie wpadłabym na te połączenie a chyba warto? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, bardzo fajny smak ma zupka :) i jest pyszna :)

      Usuń
  16. Oryginalnie, ciekawie i z pewnością bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiem, że jest pyszna bo kiedyś ją odkryłam całkiem przypadkowo.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam małosolne ale zupą to mnie zaskoczyłaś deczko ;) warto spróbować....

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smacznie, spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  20. This is awesome! I like this a lot.

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    xoxo;
    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  21. Niesamowite nie sądziłam że z takich składników można zupę zrobić :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe połączenie smaków :) Takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń