środa, 10 czerwca 2015

Chłodnik z jajkiem


Chłodnik gotowałam w upalny długi weekend dla znajomych. Polecam idealne miejsce na wypoczynek Mikołajów obok Srebrnej Góry. Nigdzie tak chłodnik nie smakuje jak właśnie na łonie natury w Mikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy....

             Potrzebne składniki:

  • pęczek świeżej botwinki
  •  bulion warzywny 
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 maślanki
  • 1/2 kefiru
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pieprz i sól
  • jajo od szczęśliwej kurki


Przygotowanie:


 Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki,ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym jajem.





21 komentarzy:

  1. Niezbyt przepadam za chłodnikami, więc przepis nie dla mnie, za to wygląda bardzo łądnie ;)
    http://imagine-day.blogspot.com/- KLIIK

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupka na gorące lato, pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nigdy nie jadłam żadnego chłodnika i w sumie to jestem ciekawa jak smakuje. Twój wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na upa;ne dni jest to zupa która fajnie ochładza organizm, smakuje bardzo podobnie do botwinki i barszczu czerwonego, choć dodatek ogórka i rzodkiewki fajnie podkręca smak :)

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie i na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. podobno nadchodzą upały więc taka zupka przyda sie jak nic:)
    uwielbiam ją:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś chłodników nie jadam, nawet nie wiem dlaczego he :) Piękne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chłodne zupy.
    A Twój z botwinki prezentuje się bardzo smacznie!
    Sielskie zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post

    New post :
    www.miharujulie.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dawna przymierzam się do zrobienia chłodnika z botwinki, ale jakoś nie mogę się za to zabrać :) Twoja propozycja pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten chłodnik wygląda interesująco, szczerze powiedziawszy nigdy jeszcze go nie robiłam, także na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. oj, mnie też się bardzo podoba, lubie takie zupki :-) dodatek ogórków super

    OdpowiedzUsuń