piątek, 12 czerwca 2015

Szaszłyki z dorsza




Potrzebne składniki: 
  • filet z dorsza
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 3 szparagi
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól ziołowa, pieprz cytrynowy
  • kilka plastrów cytryny i limonki



Przygotowanie:



Filety z dorsza dokładnie myjemy i tniemy w paseczki. Następnie nacieramy solą i pieprzem. Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy cienko pokrojonym koperkiem i oliwą. 






20 komentarzy:

  1. Dorsz to nie jest nasza ulubiona ryba ale w formie tak apetycznych szaszłyków chętnie byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można zrobić z filetów z innej ryby :) tej ulubionej :)

      Usuń
  2. Ciekawa alternatywa dla typowego, mięsnego szaszłyka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda że nie jem ryb (mięsa) a co do mojego łańcuszka to kupiłam go w primarku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do Anglii się nie wybieram :) śliczny jest :)

      Usuń
  4. Olej kokosowy na pewno nadał fajny smak; )
    Ryb nie jem, ale myślę, że w wersji wege fajnie sprawdziło by się tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej kokosowy na pewno nadał fajny smak; )
    Ryb nie jem, ale myślę, że w wersji wege fajnie sprawdziło by się tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej kokosowy na pewno nadał fajny smak; )
    Ryb nie jem, ale myślę, że w wersji wege fajnie sprawdziło by się tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, szaszłyków rybnych nigdy jeszcze nie jadłem. Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  8. a jakieś propozycje dla wegan? :)
    ♀ blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej,
    na blogu jest bardzo dużo wegańskich potraw :)
    Szaszłyki polecam warzywne: http://lychasmakow.blogspot.com/2015/04/wegetarianskie-szaszyki.html
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomysłowe szaszłyki z rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pysznie i apetycznie to wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja, nigdy nie grillowałam rybki w takich szaszłykach! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam. Szaszłyki rybne, tego jeszcze nie było!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dorszyk zawsze i wszędzie. Uwielbiam takie rybne szaszłyczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności! Świetny pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń