Składniki:
- 170 g mąki z amarantusa
- 100 g mąki jaglanej
- 40 g mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 0,5 pęczka szparagów
- 1 jogurt naturalny
- łyżki soku z cytryny
- 6 pomidorów suszonych
- garść jarmużu
- 1 awokado
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawimy widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st.
Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz tutaj
Do jogurtu dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany jarmuż i pokrojone w kostkę awokado. Całość mieszamy i wylewamy na upieczony spód tarty, na koniec wykładamy upieczonymi szparagami. Tartę zapiekamy w piekarniku w 180 st przez 20 min.
O! Może zapiekane szparagi mi wreszcie wyjdą, bo te gotowane zawsze są hymmm twarde :/
OdpowiedzUsuńna pewno - po 20 min najlepiej sprawdzić widelcem czy są już miękkie :)
UsuńWspaniała. Już biegnę na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Już biegnę na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńWspaniała. Już biegnę na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńSame zdrowe rzeczy w tym przepisie, i wyglądają obłędnie. Wpadam na porcję :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńTarta zawsze nam się kojarzy z czymś słodkim ale taką wersją też chętnie byśmy się zajadały :)
OdpowiedzUsuńheee a mi słona :)
Usuńmogę kawałek? :D
OdpowiedzUsuńjasne :)
UsuńMuy saludable :). Felicitaciones por tu lindo blog.
OdpowiedzUsuńSaludos desde El Blog de Boris Estebitan.
gracias :)
UsuńKiedy ja próbuję zrobić jakikolwiek sos z jogurtu to wygląda to fatalnie. Zawsze mi się zważy!
OdpowiedzUsuńten się nie zważył :) Może za duża temp?
UsuńMmm uwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Mi może by nie wyszła, ale mamie podsunę przepis ;)
OdpowiedzUsuńTarta grzechu warta :) Pyszna!
OdpowiedzUsuńJejku, to musi być pyszne... Dopiero niedawno odkryłam szparagi, wcześniej po nie nie sięgałam, sama nie wiem czemu, i zakochałam się w nich. A że tarty to moja specjalność, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń