Potrzebne składniki na naleśniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 jajka
- 100 g mąki owsianej
Potrzebne składniki na mus:
- 2 banany
- 50 żurawiny świeżej
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, aż uzyskamy konsystencje gładkiego ciasta. Naleśniki smażymy na patelni na odrobince tłuszczu (ja smażyłam na oleju kokosowym).
Mus bananowy: miksujemy na gładką masę
Konfitura z żurawiny: żurawinę myjemy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru ok. 15-20 min. Ja specjalnie nie przepadam za słodkościami, dlatego taka mała ilość cukru jest dla mnie wystarczająca (wolę kwaskowatość żurawiny), ale spokojnie można według własnego uznania dodać więcej cukru.
Do udekorowania można użyć to co mamy, ja dodałam Granata, morwę białą i jeżyny leśne (które zamroziłam latem)
Mus bananowy: miksujemy na gładką masę
Konfitura z żurawiny: żurawinę myjemy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru ok. 15-20 min. Ja specjalnie nie przepadam za słodkościami, dlatego taka mała ilość cukru jest dla mnie wystarczająca (wolę kwaskowatość żurawiny), ale spokojnie można według własnego uznania dodać więcej cukru.
Do udekorowania można użyć to co mamy, ja dodałam Granata, morwę białą i jeżyny leśne (które zamroziłam latem)
świetne naleśniki!
OdpowiedzUsuńDlaczego 3 jajka do nalesnikow? Cos sie za tym kryje? :)
OdpowiedzUsuńMleko krowie zastąpiłam mlekiem kokosowym a ono jest wodniste.. Jajka w cieście naleśnikowym mają za zadanie sklejenie i uelastycznienie naleśników, dlatego użyłam 3 :) aby naleśnik był elastyczny i łatwo się smażył :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają naleśniki. Chętnie wypróbuje Twój przepis przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuń