niedziela, 7 grudnia 2014

Chrupki chlebek z ziaren


Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 1/3 szklanki lnu złocistego
  • 1/3 szklanki posiekanych nerkowców
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki błonnika witalnego
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:


W misce mieszamy wszystkie suche składniki: słonecznik, dynię, len, orzechy, płatki owsiane, błonnik. 
Do letniej przegotowanej wody dodajemy olej kokosowy, sól i mieszamy tak aby rozpuścił się olej. Wodę dodajemy do miski i całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 2 godziny. 



Następnie masę rozsmarowujemy na blaszce z pergaminem na ok. 1 cm i kroimy w dowolne prostokąty. 




Całość zapiekamy w temp. 180 st przez 30 min następnie przewracamy na drugą stronę i przez kolejne 10 min. 






2 komentarze: