czwartek, 4 czerwca 2015

Pesto z botwinki



Składniki:

  • 0,5 pęczka botwinki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu z migdałów (przepis znajdziesz tutaj)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy i odkrawamy bulwy buraka, dodajemy oliwę i rozdrabniamy za pomocą blendera, aż składniki się dobrze posiekają.  Następnie dodajemy, czosnek, pieprz, sól i dalej miksujemy. Pesto mieszamy z parmezanem z migdałów. Jeżeli jest potrzeba możemy dodatkowo skropić je oliwą. 






23 komentarze:

  1. Nie wpadałbym na pomysł takiego pesto, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy go nie przygotowywałam. Muszę koniecznie spróbować, bo nawet ciężko mi sobie wyobrazić ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Botwinkę uwielbiam, ale pesto z jej udziałem nigdy nie robiłam. Na pewno orzechy włoskie świetnie wkomponowały się w całość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich sucharków musi sprawdzać się genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz więcej botwinki na blogach, cieszę się, że wraca do łask... ale w takiej wersji widzę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale jak Ty je swietnie podalaś z sucharkami - mega mnie zaskoczylaś pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja na botwinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujące pesto, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł , muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł , muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł , muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny fajny pomysł na botwinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę ze sezon botwinkowy trwa... Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy pomysł! Takie pesto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Interesujący pomysł na wykorzystanie botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na pesto, lekki i wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł, wygląda smakowice

    OdpowiedzUsuń