środa, 17 grudnia 2014

Jaglane chlebki

Co tu zjeść na śniadanie, kiedy tak strasznie kocha się chleb, a okazuje się że chyba jest nietolerancja glutenu? (czekam na wyniki). Natrafiłam na przepis z kaszy jaglanej i się chlebkami zachwyciłam :). Iiii nie tylko ja, moja osobista "kreatura kulinarna" konsumowała z nieukrywanym zachwytem ;). Jaglany chlebek jest przede wszystkim bezglutenowy, bez mleka i polepszaczy i bardzo pyszny. Przepis zaciągnięty z blogu smakoterapia. 

Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  •  3,5 łyżki siemienia lnianego
  • 40 ml oleju ryżowego
  •  sól
  • 8 pomidorów suszonych

  •  garść czosnku niedźwiedziego

  •  10 listków bazylii   

  •  łyżka oregano, majeranku, cząbru, rozmarynu

Przygotowanie:

Siemię lniane miksujemy na mąkę, następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę ryżową, olej ryżowy oraz sól. 
Chlebki przygotowałam na 2 sposoby: do połowy masy dodałam: pomidory suszone, bazylię, oregano, czosnek niedźwiedzi, a do drugiej masy: czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber i rozmaryn. 
Każdą z mas po dodaniu składników jeszcze dokładnie zmiksowałam na gładką masę. 
Każdą z mas rozsmarowujemy na blaszce z pergaminem na ok. 1 cm i kroimy w dowolne prostokąty. 





Chlebki zapiekamy w temp. 180 st przez 20 min następnie przewracamy na drugą stronę i przez kolejne 10 min.




1. Czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber i rozmaryn




2. Pomidory suszone, bazylię, oregano, czosnek niedźwiedzi







1 komentarz:

  1. Pyszne! Nawet jeśli nie chcesz się nim najeść, to jako przekąska, choćby tylko z oliwą, SUPER!

    OdpowiedzUsuń