wtorek, 2 grudnia 2014

Domowa przyprawa do piernika



Robicie sami przyprawę do pierników? Można ją wykonać bardzo szybko, wystarczy, że kupicie: imbir, kardamon, ziele angielskie, goździki, pieprz kolorowy, laski cynamonu, anyż, gałkę muszkatołową, i zmielicie w młynku elektrycznym lub blenderze o dużej mocy i gotowe. Taką przyprawę najlepiej jest em zamknąć w szczelnym słoiczku i przechowywać w suchym miejscu.

Zróbcie swoją przyprawę, kupne  zawierają minimalną ilość korzennych przypraw, reszta to niestety cukier. 


Potrzebne składniki:






  • świeży imbir ok. 5 cm 

  • 15 goździków 


  • 2 łyżeczki ziaren kardamonu 


  • 1,5 gałki muszkatołowej 

  • 12 ziaren ziela angielskiego 

  • 4 laski cynamonu cejlońskiego 

  • ziarna z 1,5 gwiazdki anyżu 

  • 5 ziaren pieprzu kolorowego 





Przygotowanie:


Imbir tniemy w cienkie plasterki i pozostawiamy na 2 dni do ususzenia. 
Następnie wszystkie składniki mielimy naczyniu miksującym na gładką masę i przesypujemy do suchego słoika.










1 komentarz: