niedziela, 10 maja 2015

Pesto z czosnku niedźwiedziego





Składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • garść orzechów włoskich
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi z oliwą rozdrabniamy za pomocą blendera, aż składniki się dobrze posiekają.  Następnie dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i dalej miksujemy. Jeżeli jest potrzeba możemy pesto dodatkowo skropić oliwą. 









35 komentarzy:

  1. O! Świetny pomysł na wykorzystanie niedźwiedziego czosnku. Mam jeszcze kilka pęczków w zanadrzu, więc chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mamy niedźwiedziego czosnku ale pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, muszę wypróbować :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek niedźwiedzi rośnie w ogródku, więc pesto w tym roku na pewno będzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, jest uzależniające!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie dopaść świeży czosnek niedźwiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł świetny, ale nie dla mnie. Uwielbiam czosnek ale nie mogę jeść go w tak dużych ilościach :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł :) jak z ostrością pesto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest czosnkowe dlatego nie radzę dodawać czosnku (za pierwszym razem zrobiłam z 2 ząbkami i nie koniecznie, kolejny raz bez i jest ok). Pesto w jaglance, makaronie czy kanapce idealnie z ostrościa się sprawdza :)

      Usuń
  10. Szkoda, że czosnek niedźwiedzi się kończy u mnie w lesie już kwitnie :( Pesto pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, takiego pesto jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za smak i kolor uwielbiam pesto. Takie mniej klsyczne również. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeju, jeju skąd wziąć taki czosnek????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam u siebie w warzywniaku, pewnie też na targu albo w miejscach gdzie sprzedaje się warzywa ze zdrową żywnością :)

      Usuń
  14. Uwielbiam czosnek, bardzo fajna wersja pesto. Tylko właśnie gdzie kupić taki czosnek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam u siebie w warzywniaku, pewnie też na targu albo w miejscach gdzie sprzedaje się warzywa ze zdrową żywnością. We Wrocławiu mogę powiedzieć gdzie ale nie wiem skąd jesteś :)

      Usuń
  15. Pewnie wstyd się przyznawać,ale nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego. Pora chyba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz się spieszyć bo to już końcówka i zaraz go nie będzie :)

      Usuń
  16. Kuszące to pesto, jedyny problem w realizacji Twojego pesto, to brak świeżego czosnku, niestety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby dodać czosnku roslina jest bardzo czosnkowa :)

      Usuń
  17. Pesto pycha tylko czosnku nie potrafię upolować :/

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja szukam, szukam czosnku i nigdzie nie mogę znaleźć :( a tu takie pesto wspaniałe do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  19. Boskie pesto! O takim właśnie marzyłam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie się prezentuje :) Uwielbiam taki kolor potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie się prezentuje :) Uwielbiam taki kolor potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś dla mnie, a wiosna ze świeżych składników takie pesto jest pyszne !

    OdpowiedzUsuń