Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki oregano
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250
st., wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą.
Następnie
dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę,
pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym
będziemy go zapiekać.
Pieczemy w 200 st przez ok 40 min.
Pasztetu z dyni jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis!
OdpowiedzUsuńThis is so good. I like it!
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
xoxo;
BEAUTYEDITER.COM
Spojrzałam i zakochałam się w tym pomyśle. :)
OdpowiedzUsuńdynia i ciecierzycy zdecydowanie do siebie pasuja ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńZ dyni jeszcze nie jadłam, ale skorzystam z pomysłu, bo zapowiada się super-smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbujemy przepis, bo dyń mamy mnóstwo i przeważnie robimy je na słodko a w takim wydaniu musi genialnie smakować :)
OdpowiedzUsuńpolecam pasztet jest pyszny :) Jestem ciekawa Waszej opinii :)
UsuńCudowny, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuń