środa, 2 września 2015

Pasztet z dyni i ciecierzycy



Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oregano
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz



 

Przygotowanie:


Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. 



Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. 

Pieczemy w 200 st przez ok 40 min.







13 komentarzy:

  1. Pasztetu z dyni jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This is so good. I like it!

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    xoxo;
    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  3. Spojrzałam i zakochałam się w tym pomyśle. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dynia i ciecierzycy zdecydowanie do siebie pasuja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dyni jeszcze nie jadłam, ale skorzystam z pomysłu, bo zapowiada się super-smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie muszę tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością wypróbujemy przepis, bo dyń mamy mnóstwo i przeważnie robimy je na słodko a w takim wydaniu musi genialnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam pasztet jest pyszny :) Jestem ciekawa Waszej opinii :)

      Usuń