niedziela, 17 maja 2015

Bezglutenowa tarta z botwinką, kozim serem, jarmużem i szparagami



Składniki:
  • 170 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 0,5 pęczka szparagów
  • 1 opakowanie sera koziego
  • garść jarmużu
  • 0,5 pęczka botwinki
  • pieprz, sól



Przygotowanie:

Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawimy widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 min. 

Na upieczony spód tarty wykładamy pokrojoną w cieką kosteczkę botwinkę, jarmuż, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i szparagami - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez 20 min. 











24 komentarze:

  1. sama sezonowa dobroć! kozi ser idealnie pasuje do botwinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielona tarta prezentuje się mega smakowicie :D Bez mięsa czyli trafia w nasz gust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie smaków, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Na tartę mam chrapkę od dawna, jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe :) moje ulubione składniki muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) już od dłuższego czasu chodzi za mną taka tarta :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno jest bardzo apetyczna! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Samo zdrowie, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tarta na bogato! wiosenne smaki, pomysłowe ciasto. Pięknie się prezentuje w tych kokilkach;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to z chęcią zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie kontrastują ze sobą wszystkie składniki, pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. A cóż tu można napisać, samo zdrowie kusi z monitora (niestety, na razie tylko z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała! Taka tarta na bogato i to jeszcze z moimi ulubionymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń