Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 0,5 pęczka szparagów ( u mnie białe i zielone)
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.
Oddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie.
Następnie dodajemy upieczone szparagi i posypujemy szczypiorkiem.
Oddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie.
Następnie dodajemy upieczone szparagi i posypujemy szczypiorkiem.
Na pewno by mi smakował :D
OdpowiedzUsuńTen czosnek niedźwiedzi nas bardzo ciekawi :) Fajny taki obiad :)
OdpowiedzUsuńHehe to było bardzo obfite śniadanko :)
UsuńU nas śniadanie nie na słodko po prostu nie przejdzie xD
UsuńU mnie tylko w niedziele przejdzie, kiedy to jem kanapki, choć jedna z nich przeważnie też zawiera słodki element ;)
UsuńA omlet prezentuje się smakowicie i wiosennie ;)
Zjadłabym takiego omleta bardzooo chętnie :) Ze szparagami musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńOooo tak :)
UsuńCo za apetyczny omlet! Pyszności! :) Sezonie na szparagi, trwaj!!
OdpowiedzUsuńOj trwajjjj :)
UsuńCzasem na kolację robię sobie omlet z dodatkami :-).
OdpowiedzUsuńJaki pyszny omlecik, palce lizać
OdpowiedzUsuńTakiego omleta jeszcze nie jadłam. :> Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńTakiego omleta to ja chętnie zjem
OdpowiedzUsuńwszędzie szparagi, wszystkie kuszą;) a już na pewno taki omlet!
OdpowiedzUsuńSmakowity ten omlet :) chętnie bym go zjadła :P
OdpowiedzUsuńPycha taki omlet.Same szparagi w nim dają genialny smak;)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na weekendowe śniadanko :))
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny omlet! Zielony i szparagowy - ekstra! :)
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń