sobota, 30 maja 2015

Jaglanka z botwinką i serem kozim




Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 pęczka botwinki
  • 0,5 serka koziego
  • 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika 
  •  0,5 łyżeczki soli
  •  3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz

Przygotowanie:



Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka.



Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do osolonej i gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinką, pokrojony w kostkę ser kozi, oliwę, pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dekorujemy słonecznikiem. 




18 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie , wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przebijający się momentami różowy kolor prze apetycznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, pełne smaku i pożywne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe danie, tak zrobionej kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie i ten różowy kolor, kojarzy się z płatkami róż :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosenna sałatka, zjem ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Samo zdrowie :) pysznie i kolorowo...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja na botwinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Wspaniale to wygląda: kolorowo, dynamicznie i zdrowo. Zachęca do włożenia ręki w monitor i wyciągnięcia jednej miski dla siebie (albo pójścia do kuchni) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I dla mnie to danie prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę tej botwinki spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na kaszę. Ja zamienim tylko serek ( nie wchodzi mi kozi) i zajadam z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zebrałaś do gara wszystko co lubię, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń