sobota, 13 września 2014

Przecier pomidorowy

 fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com

Czas przygotować się na zimę .... Postanowiłam zrobić przecier pomidorowy, który będzie idealny na zupę pomidorową, sos do makarony lub pizzy. Robi się go bardzo szybko i 10 kg przerobiłam w 3 godz i wyszło mi ok. 26 słoiczków. 



Potrzebne składniki:
  • 10 kg pomidorów (najlepiej lima)
  • sól

fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com



Przygotowanie:

Pomidory myjemy odcinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. 
Pomidory (tyle ile zmieści się w naczyniu miksującym)wraz z łyżeczką soli wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 30 sek/obr.9 i 2 min/obr.4. Następnie gotujemy przez 15 min 100 st./obr.1. Przelewamy do słoików które wcześniej wyparzymy i przelewamy do nich gorący przecier. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Z jednej operacji wychodzą 3 słoiczki.



fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz