fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com
Czas przygotować się na zimę .... Postanowiłam zrobić przecier pomidorowy, który będzie idealny na zupę pomidorową, sos do makarony lub pizzy. Robi się go bardzo szybko i 10 kg przerobiłam w 3 godz i wyszło mi ok. 26 słoiczków.
Czas przygotować się na zimę .... Postanowiłam zrobić przecier pomidorowy, który będzie idealny na zupę pomidorową, sos do makarony lub pizzy. Robi się go bardzo szybko i 10 kg przerobiłam w 3 godz i wyszło mi ok. 26 słoiczków.
Potrzebne składniki:
- 10 kg pomidorów (najlepiej lima)
- sól
fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com
Przygotowanie:
Pomidory myjemy odcinamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Pomidory (tyle ile zmieści się w naczyniu miksującym)wraz z łyżeczką soli wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 30 sek/obr.9 i 2 min/obr.4. Następnie gotujemy przez 15 min 100 st./obr.1. Przelewamy do słoików które wcześniej wyparzymy i przelewamy do nich gorący przecier. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Z jednej operacji wychodzą 3 słoiczki.
fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com
Pomidory (tyle ile zmieści się w naczyniu miksującym)wraz z łyżeczką soli wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 30 sek/obr.9 i 2 min/obr.4. Następnie gotujemy przez 15 min 100 st./obr.1. Przelewamy do słoików które wcześniej wyparzymy i przelewamy do nich gorący przecier. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Z jednej operacji wychodzą 3 słoiczki.
fotografia: Sylwia Waczko www.vakophoto.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz