sobota, 13 września 2014

Panna Cotta



Potrzebne składniki:
  • 1 laska wanilii 
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • .
  • 100 ml mleka

  • 1/4 szklanki cukru

  • świeże owoce  
  •   
  • mus lub sos owocowy

 Przygotowanie:

Agar zalać 2 łyżkami zimnej wody wymieszać i zostawić na 5 min. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć nasionka. Do rondla wlewamy śmietankę, mleko, cukier, nasionka wanilii i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak całość się zagotuje zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez 5 min. Następnie dodajemy agar i mieszamy. Całość wylewamy do miseczek i zostawiam do wystygnięcia. Po ok. 1 godzinie spokojnie możemy przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 
Panna Cotta podajemy wyjmując z miseczki na talerz do góry dnem z sosem lub musem owocowym i dekorujemy świeżymi owocami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz