Potrzebne składniki:
- 1 laska wanilii
- 1,5 łyżeczki agaru
- 300 ml śmietanki kremówki 30% .
- 100 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- świeże owoce
- mus lub sos owocowy
Agar zalać 2 łyżkami zimnej wody wymieszać i zostawić na 5 min. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć nasionka. Do rondla wlewamy śmietankę, mleko, cukier, nasionka wanilii i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak całość się zagotuje zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez 5 min. Następnie dodajemy agar i mieszamy. Całość wylewamy do miseczek i zostawiam do wystygnięcia. Po ok. 1 godzinie spokojnie możemy przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Panna Cotta podajemy wyjmując z miseczki na talerz do góry dnem z sosem lub musem owocowym i dekorujemy świeżymi owocami.
Panna Cotta podajemy wyjmując z miseczki na talerz do góry dnem z sosem lub musem owocowym i dekorujemy świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz